Kleine voetjes in het oude China

Schrijfster Inez van Loon is sociologe en kindercriminologe. Ze studeerde ook Oost-Aziatische kunstgeschiedenis en Chinees. Ze weet dus veel over de Chinezen en hun levenswijze. Hier in Nederland wonen veel mensen uit China en toch weten we bijna niets over de Chinese gemeenschap, die heel gesloten is en zich onopvallend gedraagt. Dat was voor Inez de directe aanleiding om Twee meisjes en het geluk te schrijven.

Lin woont in het Amsterdamse Chinatown, haar overgrootmoeder Mei groeit op in een pottenbakkersfamilie op het platteland van het oude China. In de oneven hoofdstukken wordt het verhaal van Lin verteld. Haar ouders vinden haar te verwesterd. In de even hoofdstukken wordt het verhaal verteld over haar overgrootmoeder Mei, als meisje in het China van begin 1900.

Kleine voetjes zijn in die tijd het schoonheidsideaal. Om dat te bereiken worden de voeten van meisjes op jonge leeftijd ingebonden. Hoe kleiner je voeten, hoe groter je kansen op een rijke echtgenoot. Maar Mei wil dat helemaal niet! Zij droomt ervan om ook pottenbakster te worden, maar dat mogen alleen de jongens van de familie…

Twee meisjes en het geluk is een boek dat twee verhalen bevat die heel vloeiend samenkomen tot één geschiedenisverhaal over China. Dat de verhalen om en om worden verteld is even wennen, maar de verhalen zijn boeiend geschreven. Ben jij geïnteresseerd in een andere cultuur of in Azië in het bijzonder? Dan is dit een prachtig boek om te lezen.

Grappig weetje: Voordat Inez dit boek schreef, schreef ze de boekenserie Skatewise. Ze is namelijk moeder van een skateboarder en heeft zich altijd geërgerd aan de negatieve publiciteit rond skateboarders. Nieuwsgierig geworden naar deze boeken? Dit zijn de titels: Skatespotting, Switchflip, SlideSs en Street.

Leo Kroonen

Advertenties