Atche

Bele ontmoet een jongen, genaamd Atche, bij de bushalte waarvan ze vermoedt dat hij een vluchteling is. Nadat ze een goed gesprek met hem is aangegaan, komt ze erachter dat hij uit Afrika is gevlucht. Zijn vader is daar vermoord door een andere bevolkingsgroep. Na de ontmoeting ziet ze hem een lange tijd niet. Ze denkt heel veel aan hem en houdt zelfs een spreekbeurt over de plaats waar Atche vandaan komt. Daarnaast gaat ze op bezoek bij een vrouw afkomstig uit Afrika. Is ze gewoon betrokken of zijn het de vlinders in haar buik?

Plots komt ze Atche weer tegen en hij vertelt dat hij net uit Afrika is teruggekomen en daar zijn ondergedoken moeder en broers is gaan opzoeken. De bushaltejongen heeft een verblijfsvergunning nodig en vraagt Bele om hulp zodat hij in een opvangtehuis in Eindhoven kan verblijven.

Met een eenvoudige schrijfstijl en woordkeus sleept Daniëls iedere lezer door dit boek heen. De bushaltejongen is deels informatief en realistisch, omdat er over de Tweede Wereldoorlog gesproken wordt en daarnaast komen er vluchtelingen in voor. Ook leer je iets over andere culturen, namelijk over de bevolkingsgroepen in Afrika. Als jonge lezer leer je ook meteen Engels. In de dialogen met de vluchtelingen wordt er eenvoudig Engels gesproken. Daar steekt iedereen wat van op!

Informatief, meeslepend en interessant. De bushaltejongen zal de nieuwsgierige jonge lezers aantrekken en is zeker de moeite waard!
Marcha Chocolaad

Advertenties