Twee koffers vol herinneringen

In Twee koffers vol zijn twee verhaallijnen. Enerzijds het verhaal van Chaja, een meisje van twintig jaar dat filosofie studeert. Ze werkt  ’s morgens bij een bloemenzaak, daar maakt ze rouwkransen, maar het verdient slecht. Via een advertentie komt ze bij de (joodse) familie Kalman terecht. Ze gaat daar werken als kindermeisje voor hun vijf kinderen. Al gauw blijkt dat ze zich het meest aangetrokken voelt tot Simcha, de jongste zoon. Met hem wandelt ze elke dag in het park om de eendjes te bezoeken. Om meer van de achtergrond van Simcha te begrijpen gaat Chaja zich verdiepen in de Chassidische tradities.


De andere verhaallijn is die van Chaja’s ouders. Zij wonen in de buurt van de familie Kalman. Chaja’s vader is op zoek naar twee koffers die hij in de oorlog ergens in Antwerpen begraven heeft toen hij moest onderduiken. Haar moeder vindt dat erg vervelend, ze is bang dat er veel herinneringen aan de oorlog boven zullen komen.

Twee koffers vol heeft een goede, makkelijk te volgen opbouw. Stap voor stap wordt je de wereld van Chaja mee ingenomen. Juist door de verschillende verhaallijnen blijft je aandacht bij het boek.
Een boek dat je makkelijk leest is het zeker niet. Er komen veel moeilijke joodse woorden in voor. Er staat weliswaar een begrippenlijst achterin het boek, maar die pak je er tijdens het lezen niet steeds bij.

Ik raad Twee koffers vol aan voor jongeren die al wat verder zijn met lezen: gevorderde lezers. Het boek geeft veel informatie over Chassidische  tradities en het is daarom soms moeilijk om te begrijpen wat de schrijver duidelijk wil maken.  Het bewegelijke verhaal is droevig, kleurrijk, open en gesloten tegelijkertijd. Een zwaar beladen boek dus.

Ben jij op zoek naar een boek met inhoud? Een boek over religie waarin levensvragen centraal staan? Dan is Twee koffers vol echt iets voor jou!

Suzan Serraarens

Bekijk hier de trailer van Twee koffers vol
 

Advertenties