Beleef de griezelige wereld van Paul van Loon

‘In het schemerdonker verroert zich iets. Een enorm, donker gevaarte komt over het pad in hun richting. ‘Lieve help, wat is dát?’ fluistert Richard. Hij staat vlak achter Lydia en legt zijn hand op haar schouder. ‘In elk geval niet Henny Huisman..’ zegt Berry met een hoog stemmetje. Hij grijpt Shakirs arm beet. ‘Zie je dat?’ Shakir knikt alleen maar. Hij durft niets te zeggen, omdat hij bang is dat zijn stem zo erg zal bibberen dat er alleen maar gebrabbel uit zijn mond komt. Het ding dat daar aankomt lijkt op iets dat hij wel eens in nachtmerries tegengekomen is, nadat hij een enge griezelfilm gezien had. Hij hoort Lydia sissen tussen haar tanden. Van verbazing, hoopt hij, want als Lydia óók bang is, dan is het echt goed mis.’

Griezelen, griezelen en nog eens griezelen. In alweer het derde deel van De Griezelbus zijn we nog steeds niet af van P. Onnoval. Zou het Shakir, Berry, Lydia en Richard lukken om hem voor altijd te verslaan?

Kinderen zijn dol op de boeken van Paul van Loon. Wat een fantasie weet deze schrijver toch steeds weer op een pakkende manier in zijn boeken te stoppen. Zelfs zo overtuigend, dat je toch nog even voor het slapen onder je bed kijkt: je weet het maar nooit.

Dat Paul van Loon goed schrijft is een feit. Zijn taalgebruik is simpel en makkelijk, maar helemaal niet kinderachtig. Hij bewijst voor de zoveelste keer dat hij weet wat kinderen willen en zorgt er tegelijkertijd voor dat zijn boeken verre van voorspelbaar zijn.

Wat bijdraagt aan het makkelijk lezen van De Griezelbus is dat het boek bestaat uit één hoofdlijn met zes losse verhalen. Dit maakt het boek erg afwisselend. Wel keren de hoofdpersonen daarin terug, waardoor het makkelijk te volgen blijft.

De Griezelbus is een aanrader. Als je één deel hebt gelezen, wil je eigenlijk gelijk door met het volgende deel. Dat raad ik dan ook zeker aan. Maar vergeet niet dat Paul van Loon ook andere goede boeken heeft geschreven zoals Dolfje Weerwolfje en Ravelijn. Van het laatste is zelfs een attractie in de Efteling! Durf jij het aan?

Suzan Serraarens

Bekijk hier een filmpje over de attractie ‘Ravelijn’ in de Efteling:

Bekijk hier de trailer van de eerste Griezelbus film:

Advertenties